-------------------------------------------------------------------------------------------------
Voor kontakt:
Een patchmixer in de praktijk.
Lay-out:
1    een patchpanel, onderverdeeld in een row 12xmono/
      6xstereo en een row 12xstereo, in- en uitgangen bekabeld;
2    twee stereo verdeel-lijnversterkers met elk vier onafhankelijke uitgangen;
3    vier patches voor faderstart;
4    een zes kanaals lijnmixer, versie "A", waarin naar keuze
     Ia    een stereokanaal stereo-, of mono-gesommeerd, naar
           links of rechts gestuurd wordt, of
     Ib   een monokanaal met een panoramaregeling;
     II    een kanaal voor microfoongevoeligheid met clipled's;
     III   drie onafhankelijke uitgangen waarvan een naar een;
          tweede lijnmixer en een VU meter;
5    een zes kanaals stereo lijnmixer, versie "B", met vijf
      onafhankelijke uitgangen, waarvan een voor ...
6    ... een 0,5 dB nauwkeurige VU ledmeter.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
1
2
3
4
5
6
Plugverbinding gebaseerd op 6,3 mm. stereo phono. De signaalplaatsing aan de ingang is volgens tip (links) of ring (rechts) van deze plug, bus is aarde. Bij monopatches, zie 1, is dit steeds de tip (ring is vrij), volgens de ingang wordt deze dan geplaats op links of op rechts. Bij de eerste lijnmixer, zie 4, kan mono aan de tip of de ring hangen, een schakelaar sommeert links en rechts en een potmeter regelt dit over beide uitgangen. Ook stereo kan er in. Het in- en uitgangsvolume van lijnmixer "A" en lijnmixer "B", zie 5, is traploos regelbaar. Onafhankelijke uitgangen: een uitgang kortsluiten heeft geen invloed op de andere noch op de ingang. Deze 3e patchmixer is ontwikkeld uit twee eerdere exemplaren.
De degelijke behuizing is een 5HE stalen rackmountkast, de 3 mm. aluminium frontplaat heeft een krasvaste opdruk, de potmeters hebben stalen assen, de knoppen zijn van het type klembus. De voeding met ringkerntrafo is symmetrisch, het gehele ontwerp is gebouwd rond opamp TL 81 en TL 82. Dit is een uitstekende opamp met snelle transients en een zeer lage eigen ruis. Bedrijfsklaar.
Patchcords maak je zelf: stereo afgeschermde audiokabel, ongeveer 30 cm. lang, twee stereo phonopluggen.
Uiteraard heb ik er schema's en printlay-outs van!Vraagprijs euro 350,-. Dat is een koopje.
Nog even gezegd: alle apparaten werken naar behoren, anders komen ze niet in de verkoop. Dat geldt ook voor custom build apparaten. Demonstratie vooraf? Dat Kan!
Voor kontakt:
Een situatie om dromerig van te worden.
Ga maar na: alle verbindingen voor een prima monitormix zijn gelegd, de verschillende bronnen mooi ingeregeld zoals je het hebben wilt. Daarmee eindelijk je handen en vooral je hoofd vrij van besognes...
Experimenteren maar, je hebt alle ruimte. En... van het een komt het ander. Iets weg? Geen punt: plug d'r uit. Iets er bij? Plug d'r in.
Een monosignaal over twee kanalen verdelen? Ga je gang. Een stereokanaal samen over welk ander kanaal dan ook? Je zegt het maar. Een bronuitgang verdelen over meer ingangen? Wat je wilt, naar een of naar max. zeven ingangen.
Natuurlijk, een gewone studiomixer kan dit ook, maar die is altijd al druk bezet. Veel ruimte is er niet meer. Deze patchmixer neemt capaciteit over! Heb je weer ruimte op de studiomixer...
Bekijk de foto's onderaan: in bedrijf!
Actuele foto's 2005
Actuele foto's van de patchmixer in bedrijf:
Patchmixer "Patchsystem 3" in bedrijf met slechts enkele verbindingen.
De lay-out volgt de werkvolgorde: (links) een patchverbinding, eventueel een faderstartverbinding, (daarnaast) twee verdeelversterkers om een patch te kunnen verdelen, (midden) een mono/stereo lijnmixer met zes ingangen, twee uitgangen, (rechts naast midden) een stereo lijnmixer met zes ingangen en vier uitgangen, (rechts) een VU meter met stappen in 0,5 dB. Patchsystem 3 is geresearched uit twee eerdere systemen. Hieronder detailfoto's.
Van alle veertien (maximaal 18) stereo patchkanalen slechts drie in gebruik...
De patches gemerkt A, B, C, en D kunnen naar believen worden ingezet voor faderstart of voor audio (in stereo). Boven elke patch is ruimte voor een toelichting (naam apparaat, effect etc.).
Het laatste deel: de zes kanaals stereomixer met de digitale VU meter. De behuizing is een rackmount 5HE hoge stalen kast met een dik aluminium front (opdruk krasvaste zeefdruk) en stevige handgrepen.
De eerste mixer met tevens de meeste mogelijkheden. Hier in gebruik voor een stereo ingang, de clippingled's spreken net aan. Linker knop: gain, rechter knop: pan, geheel links functieschakelaars met led's (hier niet zichtbaar).
-------------------------------------------------------------------------------------------------
info@oldaudio.nl
info@oldaudio.nl